vrijdag 28 mei 2010

Lullen over burgerschap deel 3

Samenvatting Burgerschap Week 19 Europees burgerschap

Lisa begon de discussie en had de volgende argumenten:

Lisa vind dat Europees burgerschap wel mogelijk is, maar er zijn nog problemen doordat er bijvoorbeeld in een paspoort staat dat je Nederlander bent in plaat van Europeaan.
In Nederland voelt nog niemand zich echt Europees burger, terwijl dat in een land zoals
Roemenië wel kan, je ziet daar vaker de Europese vlag, en logo. En wanneer we er maar genoeg aan willen werken en er in geloven kunnen we op termijn Europeaan voelen, net als dat we van de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden naar het Koninkrijk der Nederlanden zijn gegaan.

Koen knipte daarop de stelling in tweeën , hij keek eerst of dit mogelijk is. Hij vind van wel,
En dit moet gebeuren door actief campagne te voeren voor Europees burgerschap. Wanneer dit vol wordt gehouden, zal de volgende generatie EU-burgers zich meer Europeaan voelen.

Daarnaast vroeg hij zich af of dit wenselijk is, hij denkt dat dit wel voor het bedrijfsleven zo is. Dat komt doordat bedrijven er meer geld mee kunnen verdienen, en dit is natuurlijk altijd positief. Maar het zal qua authenticiteit en identiteit niet wenselijk zijn.

Dennis was het eens met Koen. We voelen ons al meer verbonden dan vroeger, dit komt doordat we nu de Euro hebben, en ook zijn veel Europese regels actief in versschillende EU-landen. Als Europa wil meetellen in de wereld moeten we wel meer samenwerken, dit komt ook doordat we tussen grootmachten als de VS en China inzitten. Maar dit wordt nog tegengehouden door een nationalistisch gevoel zoals bij het WK. In de Nederland vinden we Europa goed zolang het voordelig is, maar komt er gezeur dat zijn we tegen.

Sander vond dat als we bij Europa willen horen, we tekenen voor de voor, en nadelen van een Europese Unie. Het is natuurlijk handig dat we dezelfde munt hebben, en de grens overgaan zonder gedoe is ook makkelijk. Maar het kan ook misgaan zoals bij Griekenland. Hij ziet zichzelf nog niet als Europeaan, en vind dat de Eu zich eerst nog moet bewijzen, zeker met de crisistijd van tegenwoordig.

Ook Lisa vond dat we te weinig horen als het goed gaat, maar we proberen weg te lopen als we bijvoorbeeld Griekenland moeten helpen. Als iedereen helpt zal het beter gaan. Mensen uit het westen voelen zich niet verbonden doordat de inkomensverschillen met bijvoorbeeld Oost-Europa te groot zijn. Maar als Europa wil slagen moeten we elkaar helpen.

Koen vond dat er bijvoorbeeld zo veel Economische voordelen zijn dat de Eu moet blijven bestaan. Dan zal een Sociaal en Economisch gebonden Europa gewenst zijn. Als Nederlander zul je jezelf meer Europeaan voelen als je samen met een Japanner en Amerikaan bent. Maar minimaal 75% van de mensen moet zich echt Europeaan voelen voordat dit geloofwaardig is.

Volgens Sander botsen we als Nederlanders, Fransen en Duitsers nog te veel en zijn de vershillen nog te groot om Europeaan te worden. Europa moet zich eerst gaan bewijzen willen we erbij horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten